Thursday, October 30, 2014

Bila Che Bunga Beralih Bulan, Bila Mood Swing Datang:))

video

Dalam seminggu lagi nak masuk tujuh bulan, Ikut umur patut macam baru nak masuk enam coz tak cukup bulan si kenit ni lahir....
Bila nak dapat akal baru aje,  semua mood jadi tak baik:))
Tak padan kenit, bisingnya mulut:))



 Terserlah kecik kecik semua nak cepat:))
Part tu macam abang che bunga kata... tu ikut mak lah tu!
Semua nak cepat. Semua nak laju. Slow sikit, lambat sikit, kena jerkah.
Che bunga kalau bab makan yess... yang benar umur dua bulan dah mula makan.
Tu masing masing kan... ada yg kata kena ikut rule umur 6 bulan baru makan.

Haiqal dulu umur tiga minggu dah bagi nestum dengan botol susu. Jadi bila kenyang, kenyang susu, kenyang makan... dia tidur lena. Che bunga memang champion bab tidur. Kalau angin baik, jam 11 pagi baru bangun. Siapa jaga kena bangkit sendiri bagi dia susu, tukar diapers etc. Rekod cemerlang gemilang terbilang bila dia pernah seminggu bangkit jam 12 tengah hari sharp. Rajin anak dara kan....

Abang che bunga yg asyik sakit, yg memang BENCI MAKAN, yang dah besar sampai kena operate, tu hah.. si Adib. Cuma adib ni dalam kurus dalam sakit-sakit (dia ni penyakit yg dicari) memang paling paling lasak. Panjat dan terjun dari bumbung rumah kami ni selamba aje...


Tapi entah ngapa tetap tak mau debab che bunga ni. Tak macam abang Haiqal yg lahir aje dah 4.5 kg.  Segala food dalam bentuk liqiud macam telur ayam kampung separuh masak, kentang putar, sup cendawan, nestum disuapkan bersama susu... cuma yess... che bunga sangat lasak. macam boy pun ada. umur enam bulan dah berkeliling ruang tamu dengan walker kejar abang roy si kucing debab. Berat tulang rasanya dia

Eeee kak lily... kecik kecik bagi makan bahaya... perut nipis..
Siapa suruh suap nasi biji biji tu... saper suruh suap yang likat. Dah disebut bagi dalam bentuk cecair. Epal, mangga, pisang, che bunga makan dalam bentuk liqiud semuanya.

Tak sakit perut ke? Merepek aje bagi anak makan awal.. tu nak aniaya anak...

Hahahaa... mak che bunga punya anak sulung dah 21 tahun hokey... tu dah besar panjang dah... semua pesen tu... tak bagi makan harus meraung bebudak ni asyik nak berjaga malam.
Che bunga kalau ikut kami pergi sarapan atau makan lewat malam.. utk dia mesti pesan kat mamak telur separuh masak.

Tak alergik.. haha tu badan memasing lah kan...dia pun still bf jadi isu antibodi badan bukan isu selain makan segala benda. Haha kek coklat tok sah cakap.... tapi taubat bagi coklat midnight. Sampai subuh dia melompat.

Gila seh tak jaga pantang...Yesszza ramai kawan mak che bunga menggeleng bab ni... errr tapi bila cakap, Dear, she is my anak kelima, anak yg sulung pun dah masuk u, yg no dua pun dah masuk U, hahaha mak che bunga bukan baru setahun dua bela budak:) muahmuahahaaa... jadi tu masing masing lah ya...

Hahahaa... like mak, like anaklah kan...
Mak che bunga pun mana reti pantang.
Hahahaa... masuk ward pun dengan darah tinggi 199/122  selamba aje drive sendiri pukul 1,30 pagi ke hospital dengan jarak rumah -hospital pantai kl tu almost 50 kilometer.

Dan, yess... lepas czer pun, after 16 days dengan high cut punya but, jeans dan blaus tebal boleh jenjalan ke KLCC... Hari ke 21 boleh gi bookfair meround atas ke bawah hujung ke hujung dewan.

Tak bentan, tak pitam...Hahaha esok nanti sakit sakit badan... dah tua merana!! Ada yang mengusik menyakat gitu... Allah!! Mak che bunga dah tua dah pun:))) nak muda apanya lagi...

Ginilah,,,, benda gini badan sendiri, sendiri rasa sendiri boleh agak. Kalau dah terbiasa semua tak boleh dari awal. memang tak bolehlah, kalau dibuat jadi bentan.

Macam mak che bunga, sejak zaman syafiq lahir 1993 mana ada nak ikut pantang. 14 hari dah merayap tengok wayang dengan skirt pendek masa tu:)) Umur 21 masa tu...

Dan arwah nenek che bunga pun dulu tak suka berpantang sangat ni... apa pun buah buahan makan aje. Hahaa.. cuma yess air batu aje sumpah tak berani. Dulu kalau mak che bunga tanya arwah Cikgu Jamilah, apa boleh apa tak boleh... Arwah akan jawab, aku makan semua! Tak ada pantang-pantang.

Kak lily hang memang tulang besi urat dawai...
besi tak besi, dawai tak dawai, siapa sanggup minum pati mengkudu 9 biji sehari, Kenapa biji, bukan pati dalam botol? Sebab buah mengkudu pun petik dari pokok sendiri kat laman rumah. siapa sanggup minum air kunyit halia campur kencur setiap hari seliter.

siapa sanggup makan sup haruan fresh yang ditangkap hidup tiga ekor sehari (dan stok ikan haruan hidup dalam kolam ada berpuluh ekor yang wajib dihabiskan), siapa sanggup minum air susu kambing yang diperah dari mak kambing seliter setiap hari? Tu tak termasuk dipaksa telan pati ginseng dalam botol kecik tu.... sehari sebotol kecik. Sumpah hamis...

Siapa sanggup makan sebungkus kecik manjakani setiap hari:))) muahmuahahaaa... sanggup? haha kalau sanggup insyaAllah nanti macam mak che bunga... masa belum genap sebulan che bunga lahir, dik panas sangat, mak che bunga selamba aje mandi jam 2 pagi... kalau gigih makan telan benda benda pelik tu dengan penuh disiplin, bravoooo... tak payah nak makan ubat bagai, badan insyaAllah ok.. tapi hahaha ni kena praktis sejak zaman moda rumajalah ya...

Panjang berjela mak che bunga taip ni.
Bukan apa kekadang letih nak jawab soalan macam... kak lily makan apa? kak lily tak jaga pantang, tak sakit ke? hishh kak lily ni berani sangat...

Bukan tak jaga pantang.. tapi itulah... siapa sanggup makan segala benda yang mak che bunga sebut tadi.... tu semua adalah makanan dan minuman yang jadi rutin mak che bunga tak semesti lepas bersalin. Macam mengkudu, manjakani memang jadi amalan harian. Cuma kunyit tu aje yang tak lalu sebenarnya.

Atau ada kata entah entah luka tak baik sebenarnya...
Tak tau nak kata sebab ni pertama kali buat pembedahan. Tapi kagum sendiri masa nurses dengan dr idris sendiri tegur jahitan dalam tempoh empat hari sangat kering, Mahu tak kering.... sebab sedar aje dari czer tu, mak che bunga dah dipaksa telan semangkuk sup pati haruan, ikan fresh dari kolam sendiri, sebotol ginseng, sama gel gamat. Memang masa tu terasa luka jahitan macam sangat ok.. yelah.. kalau tak, mana mungkin selamba badak mak che bunga gi jenjalan kalau sakit kan.

Ingat lagi, ngeri jugak bila waktu doktor dan nurse periksa jahitan tu, ditekan-tekannya. Haishh dalam kepala mak che bunga.. baru empat hari awat ditekan-tekan. Ada gua meraung dik terbuka jahitan perut ni. Hahaa.. dan yes.. doktor siap kata, "Kering. I tekan nak tengok kot ada yang masih basah atau ada gelembung. Good, Dah kering" Seriau masa ni. Dan jahitan tu putus sendiri sebelum seminggu.

Masa belum sebulan czer, mak che bunga dah drive ke hulu ke hilir dari rumah ke Seremban. Urus akak che bunga yang nak masuk UTP masa tu. Badan tak gigil? Tak sejuk? Itulah benda yang mak che bunga makan tu memang dah cukup buat badan panas. Tak makan jamu beli ke... ubat orang dalam hari ke.. semua  blend sendiri aje kat dapur benda yang disebut tadi. Susu kambing kalau tiap hari seliter minum, memang panas tak usah cakap. Tapi tak mudaratkan baby pun.

Tapi again, ni jangan dicuba kalau badan tak kuat... ada yang rebah tak pasal pasal:)) mak che bunga ni siapa yg rapat memang tahu sangat brutal dan pejal. Kalau tak mana mungkin masa carry che bunga, mak che bunga boleh selamba aje ke hulu ke hilir, drive satu pagi, dua pagi, panjat tangga macam kuil batu cave yang tinggi tu kat ISTAC masa sibuk shooting dengan al-hijrah,

Turun naik tangga melangit tinggi lagi curam tu mau rasa susut badan dari pagi sampai ke petang:))  haram sorang krew pun tak tahu mak che bunga dah carry che bunga enam bulan masa tu.,... lasak ke main:)) yelah dulu masa kerja, kalau lembik slowwww macam jeli mahu kena sergah dengan bos:)) maklum kerja selalu outdoor kan. Kerja macam kami dulu mana boleh slow motion. Hahah, bos dulu, dia berjalan pun macam berlari-lari anak...

Panjang dah ni... mak che bunga share semua ni sebab kekadang tak sempat nak explain panjang panjang pada sahabat di fb yg pm tanya itu ini,.... tanya makan apa, pakai ubat apa... kenapa tak jaga pantang, tak sakit ke...  benda ni diri masing-masing. Yes, lain orang, lain caranya. Mak che bunga selesa cara sendiri.

Okay daaaaa.... nanti sambung ya:))








 Food selalu buat che bunga gelora jiwa:))



Bulan lepas semua benda nak dibuat serentak. Masuk enam bulan dah nak merangkak, dah nak duduk ...
Asal beralih bulan aje, moody bukan main....

Tuesday, October 28, 2014

Terima kasih semua yang membantu:)))

Roy yang sangat cool temankan saya sampai siap kerja dalam tempoh hura hara deadline berminggu minggu ni:))

Dah hampir sebulan sebenarnya... dalam ribut memasak di rumah, dalam kecoh abang kakak che bunga balik bercuti, dalam rengek che bunga yang makin mengada, mak che bunga kalut dengan kerja demi kerja. Kekadang bertindan tarikh, Badan di Perak, hati memikirkan kerja terjemahan yang perlu diselesai. Kerja terjemahan yang bersimpang-siur sebab base company produk tu di Paris, kerja jadi ruwet, Siap di sini, send ke Singapore untuk pengesahan. Kira cerewet dari segi teknikal ni kekadang meletihkan.

Apapun terima kasih ya Khalidah sebab banyak membantu. Sanggup jadi PA, temankan mak che bunga dan sama sama ke Perak jam empat pagi berminggu minggu lamanya. Sama-sama balik Kl jam 11 malam. Terima kasih buat Amy yang cekap jaga che bunga dengan kasih sayang. Oh, saya kalau tak ada orang sekeliling saya yang sangat baik hati ni tak mungkin saya dapat lunaskan kerja kerja saya ni dengan selesa.

Juga pada abang kakak che bunga yang kena kerahan tenaga tolong key in bahan sebab mak che bunga ada waktu rasa stress jugak dengan deadline.

Dan akhirnya..
Alhamdulillah... siap jugak. Macam biasa... macam tak percaya siap dalam masa yang singkat. Menaip tanpa tidur sepanjang 48 jam:((

Allah! Lega! Terasa macam hilang paku di belakang tengkuk. Selagi kerja tak siap rasa macam pontianak kena paku kat belakang tengkuk ni. Hampir 48 jam tak tidur.  Dengan segala fakta, dengan segala gurindam, dengan segala pantun klasik, dengan segala bahasa istana, dengan segala protokol....Haihhh! Tarik nafas lega. Alhamdulillah! Siap teks untuk satu buku. Macam biasa lepas tu mak che bunga  ganti tidur:))



Nasi lemak jam 5.30 pagi:))

 Meeting dan meeting dan tulis buruk saya dalam keadaan mengantuk.

Alhamdulillah! Temubual terakhir saya dengan Tan Sri Ramli Ngah Talib, menutup kerja temubual saya untuk projek yang satu ni. Tersengih sengih Adib bila kena interview dengan Tan Sri:))


 Budak kurus yang berangan nak kereta macam kat belakang tu:)


 Ni darling saya, Khalidah Atikah yang banyak bantu saya kalau saya tengah sibuk:)


Mi kicap ipoh mali sama setem lama:)) Setem lama tu selingan, dibeli buat hilangkan stress kerja:))

 Terima kasih buat bos bos yang urus dan aturkan sesi interview ni.


Ziarah Kak Nik Fauziah dan Kak Zurina





Dah lama saya tak jumpa Kak Zurina Shafie. Kakak, sahabat yang saya kenal sejak umur 15 tahun. Sama sama menulis di DBP. Sama sama produk MPR. Alhamdulillah, ukhwah masih kekal.
Kebetulan Kak Zurina sahabat pada Kak Nik Fauziah, bos besar majalah Era Muslimah.

Maka berancang rancanglah kami nak berjumpa.
Asyik tertangguh dik jadual saya yang huru hara.
Alhamdulillah... sempat jugak akhirnya.

Saya mencuri masa deadline saya untuk siapkan apa patut,
Masak pun ralat tak ada sup, tak ada rendang, cuma gulai gulai biasa aje sama ayam bakar. Aiskrim makan dengan tapai pulut utk gantikan kek sebab tak sempat baking. Che bunga nanti sibuk sekali ke dapur. Jadi masak apa yang sempat aje masa tu.

Sembang sepusat sepusing kerja.
Sembang sepusat sepusing dunia majalah.

InsyaAllah, ada peluang kita jumpa lagi ya KAK ZURINA DAN KAK NIK FAUZIAH:))



Gigih mak che bunga gi cari kedai antik untuk menambah koleksi pinggan lama ni, Ni semua macam terapi bila tengah deadline dan kerja bertimpa timpa. Dalam minggu minggu tu memang berselang sehari keluar rumah jam empat pagi, meeting sana meeting sini, lewat malam baru pulang KL. Bila dapat beli benda benda rare ni... hahaha sengih suka. Bak kata syafiq... beli mak! beli banyak banyak. Mak mati kita orang jual barang antik mak. Saya jawab... hahah juallah. Nanti hantu mak keluar ikut teko antik tu!




Tq Tq Amy sebab tolong kaitkan buah. 

 Alhamdulillah, sampai jugak dua kanda merangkap sahabat ni ke rumah saya.
 Resipi main campak campak:))

 Rezeki Kak Nik dengan Kak Zurinah, masa kait mangga dapat jugak dalam empat baldi.



lilin tu bukan fefeeling makan bawah lilin tapi nak elak serangga ke lalat ke...

Wednesday, October 22, 2014

Kebab Airis:))


MAK, Budak seketul ni sedap kalau buat kebab!!

Adib, jom... kita gulung Airis:)))

Hahahaa!!! Kebab perasa bunga!!

Maka terblur blurlah Airis bila kena buli dengan abang abang.

Tapi bila abang abang tu tak ada, dua kali blur airis sebab teringat-ingat kot gurau ganas abang abang.





Thursday, October 16, 2014

Che Bunga sana Che Bunga sini:))

Abang Roy, semua dah balik asrama, kita bosanlah! Angsa belakang rumah tu tak nak buat kita jadi kawan. Eh, bila cuti raya haji ye abang roy?

Kak Yaya @mermaidiagirl beraya di rumah che bunga. Wallaaaaa... kak yaya dah terror main ukulele:))
 Abang Roy gigih jaga adik cempaka yang tak bangun tidur lagi walau dah pukul 10.30 pagi:) #airiscempaka
 Sembang petang che bunga. Che bunga: Abang roy, dulu abang roy lahir, mak abang bagi susu cap apa? Abang roy besarlah. Roy: Abang darah orang putih. British shorthair. .. tu abang tinggi:))

Abang Haiqal tak kuasa time ni. Penat dah dengan che bunga yang angin aje sebab nak beralih bulan.


 Sengih jam satu pagi:)) Kami bertabah dengan che bunga yang jadual tidurnya macam mak bila time menaip.

Muka ketat Haiqal yang malas dah nak layan che bunga. Kata Haiqal che bunga dah berat.. lenguh tangan

Detik tak kuasa dengan kamera. baru nak merangkak time ni. Sangat moody

 Pic pukul satu pagi.. tergedik suka pandang kamera waktu mak nak pulun siapkan kerja. Jam empat pagi dah keluar rumah nak kejar meeting awal di Perak. Mokcik stress waktu ni tapi sebab che bunga.. senyum aje:))

 Muka tak kuasa senyum. Rupanya masuk enam bulan dapat ilmu merangkak sama duduk budak kenit ni. Lepas tu sibuk nak memanjat pulak. Awatlah cepat sangat che bunga. Ikut umur yg cepat lahir sebulan tu, che bunga baru lima bulan... haiyaaaaa

 Alrite.. ni baru enam bulan dah duduk... apa next? Take it slowly ya che bunga... mak busy dengan deadline ni..

 Menyengih aje bila dengan abang kakak:))

Sama Kak Fiqa. Makin suka bergurau kasar che bunga. Senyum banggalah si abah dan abang abang:)) Mujur nama tu ada bunga. Buat mengingatkan dia.. yg dia tu budak perempuan:) #airiscempaka

ShareThis