Wednesday, January 20, 2010

Al Fatihah Buat Dr Anuar Nor AraiSEORANG lagi sifu, guru merangkap bapa bagi anak-anak didiknya di Jabatan Pengajian Media, Univeristi Malaya pergi menghadap Ilahi. Tiga hari lepas saya bersembang di laman FB dengan rakan-rakan UM.. dan kami dikejutkan dengan khabar pengkritik dan ahli akademik filem, Dr Anuar Nor Arai sedang berada dalam keadaan kritikal di sebuah pusat perubatan swasta KL. Dan lewat petang tadi Shaidah dari Berita Harian mesej pada saya mengkhabarkan berita pemergiaan Dr Anuar. Ya, dari Allah kita datang, kepada Allah kita akan kembali. Itu janjiNya!

Aduhai... cepatnya masa berlalu... Seorang demi seorang guru saya di UM pergi.. dahulu Allahyarham Prof Madya Abdullah Tahir, Dr Othman Puteh, kemudian Arwah Tan Sri Samad Ismail.. hari ini Dr Anuar Nor Arai... em, entah bila pula giliran saya.

Biarpun saya bukan pelajar yg majoring fikem namun banyak ilmu, pesanan dan nasihat diberi oleh Dr Anuar. Pengalaman bersama-sama menjadi krew untuk filem Johnny Bikin Filem, antara kenangan yg sangat mahal sempat dikutip waktu di kampus. Sungguh.. saya buta filem.. tapi secara teori, filem yang diterjemahkan oleh Dr Anuar sangat indah melalui ilmu dan pengalamannya. Mainan dalaman, emosi, bayang-bayang, lighting... segala-galanya mampu mencantikkan filem. Dan, semua itu sebenarnya saya kutip, saya adun untuk pedoman saya tatkala berkarya.

Sebenarnya pada hari rabu ini kami berpakat-pakat mahu membaca Yaasin selepas Isyak.. sama ada kami berada di Melaka, KL, UM, Kelantan ataupun UK.. mohon Allah permudahkan segala-galanya buat Dr Anuar.. Ya, Allah lebih sayangi dia. Jam lima petang tadi dia kembali. Mudah-mudahan dia tenang di sana!

3 comments:

Hydolarc said...

baru pulang dari rumah beliau,saya jirannya di sebelah hadapan...alfatihah tuk beliau dan juga takziah tuk auntie zaharah..

azley said...

saya terkilan kerana tidak dpt bertemu dr anuar... dia ada menjemput saya ke pejabatnya, sy kt insyaallah nnt sy pergi bila ada kelapangan... sy pon bukanlah pelajar yg cemerlang masa jd pelajarnya dulu 1994-1998... sy sebenarnya sangat mengagumi pemikirannya, karyanya sangat tinggi nilainya... terkenang2 johny yg sangat cantik itu... sepat la juga berlakon dan jadi krew masa praktikal tahun 2 di UM tahun 1995 kut.. tajuknya Shonan-To... tiba2 sy dikejutkan dgn berita kepergiannya...sy ke rumah arwah mlm tu... dua kali saya tengok muka arwah... sayunya terasa sampai sekarang... we will miss u dr anuar... al fatihah buat beliau... pengajarannya: pergilah jumpa guru anda yg masih hidup sbl terlambat...

Anonymous said...

Uncle anuar . He is a very intelligent man . He is my dad's best friend . I just miss him . He said to my dad that he want to meet us if there a free time to . But I was shock when my brother tell me that he's gone . I just miss him so much . Last time that I met him when I was 8 y/o . Now I am 15 . Dont you know how long we dont meet each other ? Urghh , I wish I can see him for the last time . Uncle , I love you so much . Al-Fatihah ;(

ShareThis