Friday, September 20, 2013

YEAHHH Nak Raya Lagi:))


MUSIM ORANG PERGI HAJI dah tiba.... maknanya tak lama lagi aidiladha. Nanti sekali lagi main masak-masak kami adik-beradik. Sejak hari pertama tahlil arwah mak, semua skil memasak anak Jamilah teruji. Alhamdulillah belum ada yang berusung ke hospital makan apa yang kami masak:)) Hahah ujian pertama masa kenduri untuk arwah mak, kami tarik nafas sebab dengan tiga beradik perempuan aje, mampu jugak kami sediakan hidangan untuk hampir 200 orang punya jemputan. Kalau saya, skill ni patut saya ucapkan terima kasih pada majalah Jelita. Selain tulis rencana, kendalikan ruangan masakan Jelita, buat saya hafal segala teori masak, biarpun masa kerja dulu MALASSSSS ke dapur.

Sudah berjanji sama adinda Rosie dan Azlan, raya haji di sini sebab kami ada ambil bahagian untuk korban. Kalau sempat akan balik Melaka kejap. Harap-harap sempat nanti kesian adinda Mek Siti saya yang sorang-sorang terkial-kial buat rendang:))

Acara wajib turun-temurun tak lain visit nenek terchenta di Melaka. Alhamdulillah masa raya aidilfitri sempatlah kami tiga beradik menyesakkan rumah nenek, rumah Pakcik Jalil dan saya sempat singgah sekejap rumah Pakcik Jaafar. Nak ziarah semua rasa memang masa singkat. Belah emak aje ada 11 pakcik kan... Dan macam biasa, pakcik orang putih saya, Pakcik Jamal yang memang berpuluh tahun menetap di Norway, balik beraya bersama. 

Belah abah saya sempat jumpa bonda Hawabi sama pakcik Yusof. Dalam hati memang mau ziarah semua... nantilah, kalau saya bercuti panjang di Melaka, saya akan cuba ziarah semua yang ada. Macam saya kata pada Rosie dan Mek Siti, kami adik-beradik sangat terhutang budi yang memang dibawa sampai mati dengan semua pakcik dan makcik sama ada belah mak atau abah. Masih ingat lagi waktu mak sakit kuat, kami pula berdepan dengan majlis nikah rosie. Kalau tiada mereka, memang rebah saya sebagai kakak sulung. Kalau tak ada pakcik Jalil (Dr Jalil) mana mungkin hajat mak untuk keluar dari hospital demi lihat nikah rosie, dapat disempurnakan. Untuk semua, hanya Allah swt yang mampu balas. 


Pada anak-anak pun saya pesan, jangan jadi orang lupa diri, jangan tak kenang budi saudara yang lebih tua. Macam Syafiq, Anis, Adib, saya selalu kata, kalau kalian dah besar, dah kerja, ingat Aqil dan Rania yang masih kecil. Yelah dua sepupu kecik tu tentunya masih di bangku sekolah bila Syafiq esok lusa dah umur 30-an. Kekadang benda macam ni macam remeh, tapi bagi saya kena diperingatkan. Manusia ni bila dah selesa memang mudah lupa diri. Dan saya selalu pesan pada Rosie dan adik-adik yang lain, mak saudara tetap mak macam mak sendiri. Nak pulak kami dua beradik dulu memang nenek yang besarkan. Tangan nenek yang suap saya makan, tangan nenek yang mandikan saya dan Rosie. 

Sibuk macam mana pun, saya, Rosie dan Mek Siti akan cari masa kejar daddy cool kami, Pak Nasir, yang busy semedang tu. Dapat makan semeja dah terasa bahagia. Kekadang abah kami tu nampak cool, tapi orang cool ni kami faham, lebih banyak simpan di hati. Bak kata Rosie, kami dah tak ada emak, kami cuma ada abah yang jadi rumah kami. Abahlah yang gantikan emak, doakan syurga buat kami. Terluka hati orang tua, mana nak tahu entah berkat, entah tak tenang dalam hidup nanti. Berkat hidup bukan wang ringgit atau pangkat ukurannya. 

Wokeyyy... daaaaaaaa....
Mercun ala ala KLCC. Tq tq tq buat inche lan yang sponsor bunga api dan mercun sampai berbelanja lebih 700 hinggit. Acara bakar duit dan bazirkan duit tahun ni memang meriah!


Ayahanda Jalil, Jalal dan Jamal di rumah Pakcik Jalil.

Wajah kesayangan kami, nenek, pengganti emak kami.


Achik Rosie, achik feveret di Tengkera:)) Dikelilingi anakanda Rania dan anak-anak saudara yang mengendeng duit angpow yang gumuks lagi besar dari achiknya...


Di tangga rumah nenek

Nenek, makngah, bibik Jarah:))
 Oh ni hidangan ekspress saya masa kawan kampus saya Dr Ayu beraya tergempar di rumah saya.

Jejaka terkacak yang dah jatuhkan ranking Syafiq, Hafizuddin Dr Jalil, berbaju purple...:)) Gud luck utk SPM:))

No comments:

ShareThis