Monday, January 21, 2008

Alahai Mentua....

PILIH-PILIH menantu silap-silap terpilih yg mcm hantu!
GESEL-GESEL mentua, silap-silap terkena mcm lembaga hasil!
(ha!ha! ni kes nak bodek mentua, last-last tiap-tiap bulan mentua kutip hasil bila time gaji)

INI jenaka kawan saya... dia merungut. Payahnya dapat mak mentua yg very the powerfull, suami pulak amat patuhfull pada bonda mentua. Suaminya baik, tak banyak kerenah. Cuma yg bikin kepalanya pening bila mak mentua mengumpul harta mcm nak dibawak bekal ke kubur. Setiap anak lelaki diikat dgn hutang siang-siang. Maknanya sebelum si suami berkahwin anak lelaki diberi tanggungjawab membeli rumah atau kedai atau kereta atau tanah utk 'masa depan' anak.

Bayangkan senario sekarang, habis belajar biarpun ijazah panjang berjela dari universiti tersohor, kita kena ingat, pelajar ini ada tanggungjawab yg menunggu. Hutang pinjaman belajar sudah menunggu... lainlah kalau dapat biasiswa... Itu belum cerita anak bakal berkahwin, bakal membeli kereta sendiri biarpun setakat kereta nasional nak jugak kena sediakan duit muka paling-paling RM5-10 ribu...

Menjadi kebiasaan kata teman saya ini, mentuanya seronok kalau anak-anak lelakinya membeli segala hartanah dgn pilihan si mentua sendiri. Maksudnya hartanah itu tentu aje lokasinya di tanah tumpah negeri mentua. Biarpun si anak bakal merana dgn hutang membayar rumah yg tak diduduki, membayar bangunan kedai atau kereta yg dihadiahkan pada adik-beradik perempuan, itu semua tak pernah difikir oleh mentuanya.

Anak A, disuruh beli rumah.. mentua kutip hasil. Anak B, diarahkan beli kedai, dibiarkan kosong, bayarlah bulan-bulan, anak C, dikerah beli kereta utk adinda perempuan...

Saya terlunga mendengar cerita ni.. Ada lagi ye mentua ala mak dara era kassim selamat..

Alasan mentua kawan saya... ala, susah waktu muda aje.. dah tua besok kauorang senang.

Saya tak terkata apa.. Tak berani nak komen lebih-lebih pada sahabat saya ni. Yalah, berat mata memandang, berat lagi beban dia nak melayankan kerenah mentua yg begini. Memang tak ada maknanya boleh senang hidup kalau setakat makan gaji. Mungkin mentua begini obses sangat... berfikir dgn hartnah yg bersepah, hidup anak bakal senang.. Berbalik kalau sekadar makan gaji si anak tu, mana nak menyara hidup di KL, nak membayar rumah sendiri, kehidupan sendiri, lepas tu nak membayar kedai yg tak bersewa sebyk RM1,000 sebulan.. itu memang menjanjikan kesengsaraan...

Mcm mcm kan.. perangai mentua ni.. susah nak dijangka.. saya pernah bersembang dgn KAK NORZ.. dia memberi pandangan sendiri.. KATANYA mentua memang menjanjikan cabaran pada menantu.. Malah usia mentua mempengaruhi bentuk dan tahap cabaran tu... Kalau yg mencecah 60-70 tahun lain ragamnya, kalau yg awal 50 an, ala-ala nak menopaus tentu hangat barannya.. kalau yg muda, yg masih ranggi awal 40-an silap-silap beranak dan berpantang bersaing-saing dgn menantu..

Alahai.. mcm mcm ceritakan...

13 comments:

sUrIa dE' nOrtH sEA... said...

hahah.... salam kak lily.... saya rasa saya sgt beruntung dpt mertua n ipar duai yg sporting abis!!! siap sebelum kawen suami saya di'sound' supaya jgn buli isteri!!!

siap leh join shopping sama2 segala... dan layanan nyer sama seperti anak perempuan yg lain... mungkin sbb mertua saya muda lagi, lebih kurang 40-an, lebih kurang sama umur dgn mak saya...

spectacularwave said...

ngeri, ngeri baca entri ni.. kalau yang okay, okay sangat.. sampai anak sendiri pun terabai.. tapi kalau yang control, control sangat.

Mersik said...

Alahai.. mcm2 betul kisah mertua ni. Sebab tu la, selain dari memilih calon pasangan.. tengok2 la juga bakal mertuanya sekali. Alahaiii

(Yg masih tercari2 mak mertua angkat... )

mama ranggie said...
This comment has been removed by the author.
mama ranggie said...

mcm2 perangai kan?

mama ade gak tgk...

seram...

mak aji said...

Lily,
Kalau kita jadi mentua esok, macam mana pula agaknya ya? Lagi baik ke lagi teruk? :-)

jogi said...

Byk udang, byk garam... Byk org, bykla ragam... Makhluk bernama manusia ni mmg lain2 fiilnya.
Alhamdulillah, mak mertua saya sporting Kak Lily. Ipar duai, biras... semua ok.

Lily Haslina Nasir said...

SURIA de' north sea..
SEBAIK-BAIKNYA gitu akak rasa... biarlah mentua yg berpesan.. jadi suami pun akan ada sedikit rasa segan kalau nak buat benda tak elok pada isteri...
wah.. mudanya mentua suria... bestkan kalau sekepala!

Lily Haslina Nasir said...

SPECTACULARWAVE.. jangan ngeri spec.. tu kisah sebahagian kecil aje.. masih ramai akak rasa yg berhati mulia kat luar sana tu.. cuma bila ada cerita yg kurang manis gini, buat ramai perempuan jadi fobia dan terus membuat benteng dgn mentu....

Lily Haslina Nasir said...

MERSIK..
amboi bukan main lagi nak mertua angkat ye... tak cukup ke yg dah ada tu... alah, kalau bila balik rumah mentua.. mersik belikan lauk dapur mesti mentua sayang!

Lily Haslina Nasir said...

MAMARANGGIE..
ITULAH.. yg buat perangai selalunya mak mentua.. pak mentua selalunya tak berkisah kan... agaknya perempuan selalu moody kot

Lily Haslina Nasir said...

MAK AJI..
aha... saya senyum sendiri bila baca nota mak aji.. saya suka berleter kalau anak malas berkemas.. itu jer kot....lain ok...

Lily Haslina Nasir said...

JOGI... bertuah tau kalau dapat mak mentua yang okay, sporting dan tak ganggu kehidupan kita.. mudah-mudahan kebahagiaan jogi berkekalan ke akhir hayat.

ShareThis