Wednesday, February 18, 2009

Keluar Kejap Dari Bertapa


Mak bosanlah abang Syafiq tak ada!
Mak kenapa rumah kita senyap aje? Kenapa mak dah kurang marah-marah?

Ewah-ewah, Haiqal byk tanya pulak! Bila saya kata nanti mak cari kucing baru utk jadi kawan kita.. melompat dia suka. Wah, saya kena berterima kasih pada Rosie yg sedekahkan kami si Fasha. Bela kucing ni memang jadi terapi minda lah utk saya bila penat menaip tengah malam sampai subuh. Kurang mengantuk bila tengok Fasha tergolek-golek.

Saya lega bila Syafiq kotakan janji. Setiap minggu telefon saya. Kekadang tu satu petang sampai 3-4 kali telefon. huh, anak mak sungguh anak bujang saya tu!

Lama saya bertapa disebabkan kesibukan yang tahap kronik sekarang... apa yg saya sibuk? Nantilah ya... segan pulak nak cakap!
Masa saya buat n3 pasal jaja nama, saya tak sangka selepas tu inbox streamyx, gmail malah facebook saya penuh dgn mesej. Kenalan saya dari UK, Jepun, Jakarta, kenalan masa di Bali... semuanya beri respon! Ada yg tak pasal-pasal bercerita itu ini, kisah sama ada zmn kami di kampus, zmn kerja atau zmn sesama hingusan dulu..

Wah memang saya tak duga.. ramai yg beri komen dan mcm Opahde dari Australia sampai mention n3 saya tu dlm blognya. Umi Azrini pun gitu jugak. Ada beberapa rakan penulis kirim mesej melalui facebook, kongsi cerita, memang byk kes lompat tikam, jaja nama di kalangan teman sampai menyebabkan yg jadi mangsa tutup blog, bawa diri atau terus menyendiri dan buat hal sendiri.

Saya? Saya cuma gelak-gelak kecil. Lawak saya pada kawan-kawan yg bertanya/mesej ni.. hah, mesti kau orang byk ngumpat aku ye! Ada yg berkali-kali emel.. lily kau ngata aku ke? Aku memang pernah mengumpat kau...

Hah! Hah! Jawab saya, hei.. kawan aku bukan satu dua ye di luar bumi malaya... ramai! Tak payahlah nak terasa. Skop kengkawan saya luas, zmn belajar, zmn kerja, zmn saya interview org, zmn pencen kerja, zmn kerja semula, zmn menulis... sepupu sepepat saya pun berterabur di luar malaya. Di jepun ada, di jakarta ada, di al azhar ada dua orang.. di norway ada, belgium, hong kong pun ada... sepupu saya mat salleh yg memang penyanyi dan pernah perform dgn group dia kat KL pun ada...

Tapi saya belajar satu perkara. Ada kala-kala kena jadi sombong utk pride diri (walaupun ni bukan cara saya dan saya tak suka sebenarnya). Bila sengih byk ni kekadang org kurang hormat. Org injak-injak diri kita. Saya pernah membodohkan diri membantu sahabat merangkap saudara jauh.. dia nak pindah saya carikan kotak, belikan salotep, telefonkan lori, dia keguguran saya dtg tolong masakkan air mandinya, saya pernah buatkan biskut waktu dia konon-konon teringin nak makan biskut saya.. Alih-alih dia bercerai nama saya terbabit...sudahnya... emm, malas nak ceritalah! Hati saya dah sejuk sekarang, kalau dia terbaca, jangan risau... saya dah buang ke laut cerita tu!

8 comments:

chenta mati said...

salam kak lily.
makan dalam entry ni! haha...

risau pulak Haiqal (yang pemalu) bila rumah sunyi ye... biasalah tu, dah biasa dengan rumah bising, mak bebel. bila sekali sunyi, memang lain sangat!

wah, banyak respon ye pasal entry tu kak? bagus bagus... saya pun dah agak kendur sikit la kebengangannya. haa.. sebab saya dah heret budak tu ke 'muka pengadilan'! walaupun saya tau dia 'goreng' sarjan tu cukup2. tapi, tak kisahlah. yang penting, saya dah semuka dengan dia...

yang penting sekarang ni, nak habiskan semester terakhir ni. penatlah duduk jauh ni.. nak buat app dengan kak lily pun susah.. isk isk...

take care kak lily! orang yang selalu buat cerita tu patut buang je nama dia jauh-jauh. ingat muka pun tok sah!

=)

p/s: ada lagi sorang (hardcore) backstabber yang saya perlu 'settlekan' sebelum tamat belajar bulan mei ni. tunggu dia! ha!! ha!! ha!!!

Rose Harissa (NORA) said...

huihhh... sekali ko berbunyi... terkujat-kujat aku baca nih... hahaha... lama tak jumpa ko... ingin gak nak tgk rupa baru ko dengan gigi yang rata... aku bila tah nak 'meratakan' gigi arnab nih...
itulah dia kak lily... aku setuju dengan apa yang ko cakap tu, bila sengih banyak sangat, org mmg tak hormat kita... tapi sekali kita berbunyi, orang marah lah jugak... yelah, terkejut mungkin, selama ni huhahua tetiba bila marah, makan dalam beb! sapa yang makan cili, dialah rasa pedas...
mmg elok pun bertapa... kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi (mmm mcm berguna lak motto melodi nih)...
orang nak ngata ke apa ke... bukan mereka peduli kita susah macam mana...
hmm... emsoi lak aku hari... dah la tadi emosi baca entri kat blog kak yati... kekeke
sabar jelah kakkkk... lambat laun hijab akan terbuka jugak!

SaGiTaGuRLz said...

entry sal jaja nama 2 mmg mnarik...hehhee...dats y dpt byk respon....

kim slm ngan ank akak (haiqal)..hehehe...

MasNurin said...

salam kak lily,

Akak tak pernah tengok saya tapi saya pernah tengok akak. Sepupu saya norazlin (yang dekat lorong pandan tu) kawan dengan adik akak yang saya lupa namanya.Masa norazlin kawen pun dia gunakan adik akak rosie untuk buat pelamin dan ada sewa baju gak kot. Dulu saya pernah belajar architecture dengan adik akak rosie tapi saya berhenti sebab tak bole buat course tu dan saya amik accounting. Sekarang saya keje sebagai 'toot' di jabatan kastam dan saya happy dengan keje saya sekarang.

Mawar said...

Kak Lily,
alahai, baru sempat ke rumah yang dulu meriah sekarang sunyi... wah rupanya dah ada anak bujang. masya Allah rezeki yang diberikan!

ps: hey, kita sebaya...kenapalah berkakak-kakak...

© Opah De said...

Memang sakit jiwa dapat kawan yang tak kenang jasa. Tu sebab opah lebih rela kawan ngan anney aje... ahakz... tapi anney pulak sakit jiwa melayan opah yang mental.

Jamilah Aini Mohd Rafiei said...

Salam akak...saya suka layan blog akak...sudi2kanlah ziarah rmh saya ye...tp x lah sehebat sis lily...http://nurafiqahcollections.blogspot

Rain said...

kalau2 saya dpt makan lempeng pisang akak, harap2 sampai bila2 kita tak putus silaturahim ye? hehehe...betullah kata akak, bila kita terlalu humble, org jadi kurang hormat! apapun belajar dari pengalaman kan? bukak buku baru sempena 2010 ni

ShareThis