Wednesday, August 6, 2014

Bunga Cempaka & Raya Pertama

 KATA CR, alah kecik kecik jer orang sayang, nanti kalau nakal lasak dah besar, tak kuasa orang nak dukung! Nada dengki si abang waktu che bunga glamor kejap di hari raya di kalangan nenek dan atuk saudara yang ramai.

Dan, untuk budak sekenit bunga cempaka ni, memang bikin abang abang dia jeles. Eh, dia mana reti belanja duit! Tak aci lah, dia baru tiga bulan kenapa dapat duit raya sama macam budak dah masuk U! Bantahan dari abang-abang yang terpaksa redo dengan bunga cempaka:))

 Abang cr sebenarnya yang over excited nak raya... see... baju sekaler betul dengan che bunga.
 Ni masa raya rumah achik Jalil. Memula macam malu aje. Kemudian beri signal kat saya. Oh, nak main ping pong tapi malu! Saya selamba beritahu Hafiz, sepupu saya hajat CR. Atuk Dr Jalil dengan baik hati alihkan kereta untuk letak meja pingpong. Hahaaaa... jangan kata cucu saudara main ping pong dengan semua atuk yang ada main ping pong sekali.
 Riang ria syawal sungguh!!
 Pakcik Jamal yang tiap tahun balik raya dari norway, tunjukkan skill main ping pong.
 Hahaha ni entah iklan syampu, entah iklan spec atau boleh aje nak dibuat iklan gigi:))
 Airis dalam dukungan atuk nasir, dengan sederetan bodyguard:))
 Bercahaya... memancar-mancar pix ni:)) Hahahaa... ada gelang raya yang sangat walllaaaaa... wink wink winkkk:")))
 Mak saya dah tak ada nak jumpakan dengan che bunga. Tapi Allah izinkan che bunga jumpa moyangnya. Dah umur 93 tapi alhamdulillah nenek kami sihat lagi. Muka pun tak nampak wrinkles sangat. Kanda pada nenek, Nek Munah pun khabarnya sangat cergas lagi. Dah 96 usia, turun naik tangga laju betul! Buat kerja tak tau penat malah pantas:)) Kalau saya tanya-tanya, persamaannya, dua dua memang jadikan rutin mengaji sebelum solat subuh. Muka nampak bersih sungguh.
 Abang che bunga yang terlepek penat. Macamlah dia tolong saya masak!
 Hahaha ni lagi satu foto raya yang bersinar-sinar:)) Merah menyala adinda siti sama saffuan. Aqil memang boleh dapat pingat! Maintain pakai songket tu sampai ke petang. Macam tak panas demi nak cantik!
 Riang ria raya, ada orang dengan gigi besi baru, ada gelang baru, ada yang bawa semangat dari kampus baru, ada adik baru, ada kereta berwajah baru. Alhamdulillah.
 Hahaha ni ampunkan kami! Kawan, sahabat, kenalan, bonda dan ayah saudara tanya bila saya kirimkan kad raya ni. Amboiii che bunga aje ya dalam gambar. Jawab saya yang lain dah besar, tak valid dah! Words bundle of joy tu.... muahhhmuaahhh... bukan saya yang buat. Tu kerja pembantu setia saya Khalidah. Tq Khalidah sebab setiap tahun buatkan auntie lily kad raya. Tahun ni siap ada dua versi. Satu untuk saya dengan readers dan satu lagi untuk famili dan sahabat rapat dengan muka che bunga pada kad:))
 Ni tak dapat dibantu! Terlebih makan rendang.
Hahahaha raya sama atuk nasir yang patriotik. Siap ada bendera tu di rumah nenek hawabi di Klebang:)

2 comments:

Audra Sazreena said...

Seronoknya Airis beraya!!! Comel sungguh berbaju raya rona pink!!

Semuanya sebab Airis.. sanggup abang-abang dan ayah dia berbaju pink!! (Tapi warna shocking pink tu memang cantik!! Pink lembut tu yang kureng sikit bagi saya yang tak suka pink).

Selamat Hari Raya buat sis Lily sekeluarga! Itu gambar kad raya yang sangat mahal dan authentic! ;)

Lily Haslina Nasir said...

Terima kasih Audra Sazreena!
Hahaha che bunga punya abang yg request pink ni. Kad raya tu anak jiran merangkap pembantu setia kak lily yg buatkan. Kak lily ni tak reti nak gajet gajet ke software ke... khalidah yg selalu bantu. nak buka pc pun tak sempat. tu kekadang khalidah yg bnyk tolong kak lily updatekan blog atau fb bila kak lily tak sempat.

ShareThis